Den politiske situation

Den politiske situation

                                                                      Læs mere under Burkina Fasos historie


Maj 2018

I maj etablerede Burkina Faso diplomatiske forbindelser med Kina og brød derfor med Taiwan. Den burkinske udenrigsminister, Alpha Barry, udtrykte ønske om, at der så hurtigt som muligt kan skabes et samarbejde inden for sundhed, uddannelse, boliger, it og det ømtålelige spørgsmål vedrørende forsvar og sikkerhed. Desuden formodes forbindelsen at åbne for virkeliggørelse af flere regionale projekter, herunder det store jernbaneprojekt fra Abidjan over Ouagadougou til Cotonou i Benin.


April 2018

BURKINSK SKOLELÆRER KIDNAPPET

En lærer er den 12. april blevet kidnappet af den ekstremistiske gruppe EIGS (Etat islamique dans le grand Sahara). Begrundelsen er, at han har undervist på fransk i landsbyskolen i Bouro i Soum-provinsen – selv om terroristerne har ”forlangt”, at skolerne skal bruge arabisk som undervisningssprog.

Det er en foruroligende udvikling, fordi kidnapninger ellers har været begrænset til europæere og andre, der måske kan skaffe terroristerne en indtægt i form af løsepenge. Derfor har der i flere år været adgangsforbud for hvide mennesker i det nordligste Burkina Faso, medmindre de er beskyttet af en bevæbnet eskorte. Kidnapningen er naturligvis meget skræmmende for områdets øvrige lærere og kan få store konsekvenser for børnenes undervisning.

Nogle dage før denne kidnapning dræbte den samme organisation borgmesteren i Koutougou i det samme geografiske område – ”fordi han modarbejdede dem i samarbejde med den burkinske hær.”

De officielle statistik i Burkina Faso beretter, at 80 terrorangreb i de nordlige provinser de seneste tre år har kostet 133 mennesker livet.


Maj 2016

Kommunalvalg

Der blev søndag den 22. maj gennemført lokalvalg i Burkina – og selv om valgdeltagelsen var under de foregående valgs (med under 50 %), så er det afgørende, at valget kunne gennemføres trods terrortrusler i store dele af det nordlige og vestlige Burkina. Cirka 24.000 betjente og soldater stod for sikkerheden.

Den siddende præsidents parti, MPP, havde et flot valg med over 11.000 kommunalbestyrelsesmedlemmer. Hans nærmeste rival ved præsidentvalget, Zéphirin Diabré, opnåede med sit parti UPC godt 3.000 – mens Blaise Compaorés CDP fik godt 2.000.

Dermed er den politiske proces, der startede med den folkelige opstand mod Compaorés styre i 2014, og hvor overgangsregeringen bl.a. suspenderede alle landets kommunalbestyrelser, afsluttet.


Maj 2016

Opfordring fra Den nationale valgkommission

”Jeg er borger (mand eller kvinde). Jeg stemmer for mit fædreland.”

Opfordringen kommer forud for kommunalvalget.


Januar 2016

Terrorangreb i Burkina Faso

Sent fredag nat har der været terroangreb på Splendid Hotel i Ouagadouga. 126 mennesker blev holdt som gidsler. Mindst 23 mennesker blev dræbt under angrebet. Den militante gruppe al-Qaeda har taget skylden for angrebet.


December 2015

Ny præsident i Burkina Faso

For første gang i 27 år har Burkina Faso valgt ny præsident. Valget faldt på den tidligere premiereminister Roch Marc Kaboré. Han fik 53,5 % af stemmerne, og derved er anden valgrunde undgået.


December 2015

Overgangsstyret har løst sin opgave

Overgangsstyret – med den midlertidige præsident Kafando og premierminister Zida i spidsen - har løst sin primære opgave: At organisere og gennemføre det præsidentvalg, der for alvor markerer, at Burkina Faso har lagt Blaise Compaoré-epoken bag sig. En stærk kombination af politikere, af bred folkelig mobilisering og af et velorganiseret civilsamfund (ikke mindst Le Balai Citoyen) forhindrede først i 2014 den ændring af forfatningen, der ville have udvidet 27 års styre til en position som livstidspræsident. I september i år forhindrede de samme kræfter hans støtter i den nu opløste præsidentgarde i at overtage magten og indføre et upopulært militærregime – og den har nu gennemført det mest fair valg i landets historie. Som før nævnt her i bladet, indebar det charter, der efter Compaoré’s flugt definerede den politiske overgangsledelse af landet, at den midlertidige ledelses medlemmer ikke kunne stille op til valget den 29. november - hverken til præsidentposten eller til Nationalforsamlingen. De kan nu trække sig tilbage – Kafando til sin tilværelse som pensionist og Zida retur til militæret som nyudnævnt general.


Ny lovgivning mod korruption

Men det er værd at bemærke, at overgangsstyret har præsteret mere end det. Det efterlader landet med forbedrede værktøjer til at bekæmpe korruption. En af de første love, der blev vedtaget af den midlertidige nationalforsamling (det nationale overgangsråd) handler om korruptionsbekæmpelse, og de organer, der er ansvarlige for at opspore korrupte personer, er blevet styrket. Dette er en revolutionerende lov, erklærer FN, som understreger, at Burkina har taget højde for alle de henstillinger, som FN anbefaler i kampen mod korruption.Burkina Faso er ikke er specielt korrupt, i forhold til de lande det normalt sammenlignes med. Alligevel har den folkelige vrede over, at samfundets top og systemets mænd har beriget sig illegitimt, mens almindelige mennesker kæmper for at få blot en lille andel i den økonomiske vækst, været drivkraften i flere af de seneste fem års dramatiske begivenheder – fra menige soldaters oprør og voldsomme folkelige demonstrationer mod dyrtid og magtmisbrug i 2011 til de seneste 14 måneders samfundsmæssige drama.


Oktober 2015

Kampagne for Nobels fredspris

Der er en international kampagne i gang for at tildele det burkinske folk Nobels fredspris for deres modige og ubevæbnede kamp for frihed og demokrati.

Vi i Venskabsforeningen håber, I alle vil dele opfordringen i jeres netværk, bl.a. ved at sende den til medlemmer af foreninger m.m. og bruge de sociale medier.


Det skal fejres, at Burkina Fasos traditionelle fredskultur har vist sig stærk og levende i det moderne samfund


Kuppet er endelig forbi

Efter endnu et dramatisk døgn i Ouagadougou, har hæren erobret den kaserne i forbindelse med præsidentpaladset, hvor de sidste kupmagere nægtede af lade sig afvæbne. Præsidentgarden er nu ophævet og endeligt afvæbnet, initiativtageren Diendéré har søgt skjul i Vatikanets ambassade – og Burkina Faso ånder lettet op.


Overgangsregeringen genindsat

Den oprindelige overgangsregering er blevet genindsat. Derudover har kumpageren Diemdéré erklæret, at selve kuppet var en stor fejl og sagt, at præsidentgarden er villig til at lade sig afvæbne og lade myndighederne bestemme over deres skæbne.


Aftale mellem hæren og præsidentgarden

Sent tirsdag aften valgte hæren og præsidentgarden at indgå en aftale for at undgå et blodbad. Hæren havde ellers annonceret at ville angribe garden i præsidentpaladset.

Aftalen er truffet med mossi-kejseren Moro-naba’en som mellemmand.

Den går ud på:

1: Garden accepterer at blive inde i kasernen Naba Koom 2 (deres område i præsidentpaladset).

2: Garden forlader sine vagtposter i Ouagadougou (her menes nok især radio og TV).

3: Den regulære hær trækker sine tropper 50 km.

4: Garden får minimum 72 timer til at opgøre sit udstyr.

5: Gardens medlemmer og familiers sikkerhed sikres.

I dag onsdag kommer repræsentanter fra CEDEAO til Ouaga for at forsøge at løse konflikten. De kidnappede (præsident Kafando og fire ministre) er alle løsladt. Der er ikke taget stilling til gardens evt. opløsning eller til det kommende valg.


Seneste nyt - 21.09.2015

Den burkinske hærchef (øverste leder af de samlede militære enheder) har meddelt, at de er ved at samle hæren i Ouaga mhp. at ”afvæbne præsidentgarden (hvis medlemmer garanteres sikkerhed) uden blodsudgydelser og sikre folket”. Bevægelserne er bekræftet af film og støttes af demonstranterne.


Opdateret rejsevejledning

Udenrigsminsiteret har opdateret deres rejsevejledning som følge af den politiske situation. Ikke-nødvendige rejser til Burkina Faso frarådes indtil sikkerhedssituationen er stabiliseret.


 

September 2015

Den nye politiske situation i Burkina Faso

Onsdag den 16. september udviklede den politiske situation sig drastisk i Burkina. Det hele startede med, at dele af den gamle præsidentgarde holdt Burkinas præsident, ministerpræsident og to ministre som gidsler. Kravet var, at præsident Kafando gik af. Dernæst kom en officiel meddelelse fra Det Nationale Demokratiråd der ophævede overgangsregeringen. Der blev derfor tale om et regulært kupforsøg fra præsidentgardens side.


Meldingen var herefter, at den nye præsident var den tidligere præsident Blaises førstemand i militære sammenhænge, Gal Gilbert Diendéré. Derudover er der udgangsforbud fra kl. 19 – 06 og samtlige grænser er blevet lukket.

Formanden for Det nationale Overgangsråd, Chériff Sy (der forlod mødet, der endte med kidnapning af præsidenten og dele af regeringen, før præsidentgarden afbrød) erklærede sig som midlertidig burkinsk præsident samt kaldte til modstand, og Den afrikanske Union fordømte kuppet og kaldte det en terroraktion. I nogle provinsbyer er der angreb på CDP-ejendom (Blaises parti) og planer om folkestrejke, ”ville morte”. I en række mindre provinsbyer meldes om ro.


Den 17. september kl 14.15 var situationen den, at modstanden steg i mange provinsbyer og ikke mindst i hovedstaden. Gader var afspærret af demonstranter, brændende bildæk og meget mere. Det er meddelt (men ikke bekræftet), at hærchefen har bedt præsidentgarden nedlægge våbnene. Den senegalesiske præsident er på vej som mægler. Den folkelige bevægelse Balai Citoyen har indkaldt til demonstration foran lufthavnen og slået fast i en udtalelse, at overgangsstyrets institutioner ikke er til diskussion, og at præsidentgardens opløsning ikke er til diskussion. Den midlertidige præsident Chérif Sy (tidl. formand for overgangsrådet) har opfordret til modstand, og præsident Kafando har efter sigende sagt nej til et tilbud fra garden om frihed, hvis ministerpræsident Zida ikke får samme tilbud.

Venskabsforeningen vil forsøge løbende at opdatere om situationen.

 

April 2015

Rumæner kidnappet

En gruppe sikkerhedsvagter ved mangan-minen Tambao blev den 4. april 2015 angrebet af bevæbnede mænd. Gerningsmændene sårende en burkinsk politibetjent og en chauffør. De bortførte en rumænsk sikkerhedsvagt og kørte i en Land Cruiser mod den nigerske grænse.


Tambao ligger tæt ved grænserne til både Mali og Niger, ca. 50 km. nordøst for Gorom-Gorom.


Ingen har påtaget sig ansvaret for angrebet, og der er ikke meldt noget om krav om løselum.


Marts 2015

Ambassadører hjemkaldt

Ti burkinske ambassadører er hjemkaldt, herunder den burkinske ambassadør i Danmark, Monique Ilboudou. Fra regeringens side gives der tre begrundelser for de ti hjemkaldelser. Nogle kaldes hjem for retmæssigt at blive pensioneret, andre fordi deres periode er udløbet og til sidst kaldes nogen hjem på grund af "politisk aktivisme". Sidstnævnte vil blive kaldt til orden efter gældende tekster på området. Meddelelsen kommer i en pressemeddelelse fra den burkinske informationsminister på en pressekonference i Ouagadougou. 


November 2014

Michel Kafando bliver overgangspræsident

Michel Kafando er en erfaren burkinsk diplomat, og nu er han overgangspræsident i Burkina Faso. Ifølge sin egen udtalelse i forbindelse med udnævnelsen, har han nu 12 måneder til at skabe grundlag for et reelt demokrati.


November 2014

Valg om et år

Forhandlingerne mellem de nye militære ledere i Burkina, repræsentanter for politiske partier, traditionelle og religiøse ledere og andre, samt tre regionale statsledere er endt med en beslutning om, at der snarest skal udnævnes en civil leder af et overgangsstyre, som skal afholde valg om senest et år. Samtidigt er ophævelse af forfatningen annulleret, så forfatningsrådet kan inddrages i det videre arbejde.


November 2014

Ingen ændringer i udviklingsbistand - trods uroligheder

Trods de seneste dages uroligheder og den endnu uafklarede politiske situation i Burkina Faso, vil Danmark fortsat støtte landet. Danmark sender cirka 275 millioner til landet hvert år, hvilket placere Burkina Faso blandt de største modtagere af dansk udviklingsbistand.

"Burkina Faso er blandt de fattigste lande i verden, men har de seneste år oplevet økonomisk vækst, og ifølge Mogens Jensen også spillet en vigtig rolle for at sikre stabiliteten i regionen."


November 2014

Frankrig hjalp Blaise ud af landet

Den franske præsident François Hollande fortæller nu, at Frankrig havde en central rolle i forbindelse med, at Burkinas tidligere præsident Blaise Compaoré forlod landet.

Efter flere dages uroligheder og en politisk situation der ser ud til at ændre sig hele tiden, råder Frankrig nu militæret til hurtigst muligt at overdrage magten til en civil myndighed.


November 2014

Udviklingen i den politiske situation

Opdateret kl. 09:32:

Efter flere forlydender er lufthavnen i Ouagadougou igen åben, og udgangsforbuddet ændret til kl. 24 – 06.


Oppositionen skal her i dag mandag forhandle med militæret om en overgangsordning, og der menes ikke at være planlagt demonstrationer. Det synes dog klart, at demonstranterne og den organiserede opposition er indstillet på, at de vil gennemtvinge en civil løsning, hvis de ikke kan få en tilfredsstillende aftale med den midlertidige ledelse.

Når formanden for parlamentet ikke – som foreskrevet i forfatningen – har overtaget præsidentposten efter Blaise Compaorés afgang, kan det skyldes, at han menes at være flygtet til Elfenbenskysten – ligesom præsidenten selv. Dennes bror, den upopulære Francois Compaoré, er efter sigende i Benin.


Ud over officielle bygninger og huse tilhørende nu forhenværende ministre er der blevet plyndret fødevarelagre o.a. Et næsten overset aspekt i oprøret er den udbredte frustration over levestandard og ikke mindst fødevarepriserne.


Der har de seneste dage været blandede udmeldinger om den politiske situation i landet. Grundet den aktuelle politiske situation med følgende uroligheder i landet fraråder udenrigsministeriet alle ikke-nødvendige rejser til landet. Lufthavnen er indtil videre lukket til den 4. november 2014.


Den tidligere præsident Blaise Compaoré blev fredag den 31. oktober 2014 tvunget fra posten som følge af massive demonstrationer mod ham. Utilfredsheden blandt befolkningen skyldtes, at Blaise ville ændre forfatningen og derved gøre det muligt for ham at genopstille og formentlig blive genvalgt ved det kommende præsidentvalg i 2015.


Der har været flere personer i spil til at overtage Blaise's post som landets leder. Blandt andre har militærchefen Honore Traore tidligere meddelt, at han ville lede en overgangsregering. Efter de seneste udmeldinger fra landet tyder alt på, at landets nuværende leder er oberstløjtnant Issaac Zida. Han har meddelt i en radiotale, at han overtager posten efter Blaise. Dette er dog ikke blevet velmodtaget blandt hele befolkningen. Det er således blevet varslet, at oppositionen vil demonstrere mod, at han har taget magten i landet.


Som følge af de mange uroligheder menes det, at omkring 30 personer er blevet dræbt og mere end 100 er såret.

Venskabsforeningen følger udviklingen tæt og vil løbende komme med opdateringer når der kommer nye udmeldinger.


Oktober 2014

Den politiske situation i Burkina Faso

Burkina Faso er i undtagelsestilstand, efter voldsomme uroligheder er brudt ud i hovedstaden Ouagadougou og flere andre byer.

 

Opdateret:

Kl. 13:45

Nyeste fra Burkina Faso er, at oppositionen og demonstranterne forhandler med hærens ledelse. Meget er endnu usikkert, men det er oppositionenes ønske, at Blaise går af som præsident nu og ikke først i 2015.

Kl. 10:30

Situationen ændrer sig løbende - seneste artikel er fra Jyllands Posten. Læs den her.

Læs hele artiklen her

 

Oktober 2014

Danmark donere yderligere 10 millioner til sundhedsberedskab

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen har netop under Global Green Growth Forum (3GF) mødtes med Ghanas præsident John Dramani Mahama for bl.a. at drøfte håndteringen af ebolaepidemien i Vestafrika. Ministeren annoncerede i den anledning yderligere 10 mio. kr. i støtte til styrkelse af det ghanesiske sundhedsberedskab for at modstå truslen fra ebolaepidemien.


September 2014

Når ebola rammer Vesten

Et billede siger mere end tusind ord - og dette billeder er bestemt ingen undtagelse. Billedet viser klart og tydeligt hvordan de fleste vestlige medier dækker ebola-udbruddet.

 

August 2014

Den politiske situation

ThinkAfricaPress har lavet et lille sammendrag af Burkinas politiske historie tilbage fra 1984, hvor landet skifter navn fra Øvre Volta til det nuværende navn Burkina Faso. Læs om den daværende præsident Thomas Sankara, hans død, og hans efterfølger, den nuværende præsident, Blaise Compaoré.


August 2014

Det må da siges at være gode nyheder

Verdens Bedste Nyheder, der er et samarbejde mellem de danske udviklingsorganisationer, DANIDA og FN, fortæller løbende om de mange fremskridt der rent faktisk sker rundt omkring i verden.

De har blandt andet fortalt, at hele 99,99 % af den danske udviklingsbistand rent faktisk når frem, og går direkte til udvikling. De har også fortalt, at der i dag er hele 700 millioner færre fattige i verden end for bare 20 år siden. 

 

August 2014

Ebola i den Demokratiske Republik Congo

Der er nu også blevet konstateret ebola i den Demokratiske Replublik Congo. To personer er blevet testet positive for sygdommen, og ifølge BBC er indtil 13 døde.

Udbruddet menes ikke at have sammenhæng med det udbrud der i øjeblikket hærger Vestafrika. Her er det landende Guinea, Sierra Leone og Liberia der er ramt. Der er ikke registreret tilfælde af ebola i Burkina Faso.

 Nyheder